Ο ρόλος της πολιτείας και ο ρόλος των γονιών για την μείωση της προσβασιμότητας αλκοόλ ανάμεσα στα παιδιά

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μέρος της κουλτούρας στην Κύπρο και αδιαμφισβήτητα σε όλη την Μεσόγειο,  όπως και οι συζητήσεις μεταξύ γονέων και παιδιών για τους κινδύνους που εμπεριέχει η κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ επηρεάζει τα άτομα διαφορετικά στα διάφορα στάδια της ζωής.  Λόγω του ότι το αλκοόλ στα παιδιά και τους εφήβους επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους μέχρι και τα 25 χρόνια, η νομοθεσία για την πώληση του αλκοόλ στην Κύπρο απαγορεύει την πώληση και προμήθεια αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών. Σε συνέχεια πρόσφατου δημοσιεύματος για ιδιωτικό Halloween Party εφήβων στη Λεμεσό που μετατράπηκε σε πάρτι τρόμου όπως το περίγραψαν δημοσιογράφοι, με 14χρονα παιδιά να καταλήγουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ,  προκύπτει για ακόμη μια φορά το ερώτημα για το ποιος είναι ο ρόλος της πολιτείας για την αποτροπή και μείωση της προσβασιμότητας ανήλικων ατόμων στο αλκοόλ και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς.

Η πολιτεία αναγνωρίζει ότι οι γονείς συχνά μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να επικοινωνήσουν στα παιδιά τους κινδύνους που εμπεριέχει  κατανάλωση αλκοόλ και  να θέσουν αυστηρά όρια για αποφυγή της χρήσης αλκοόλ σε πάρτι και σε εξόδους.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς?

Περισσότερα στο άρθρο της κας Λήδας Χριστοδούλου, Λειτουργού Τμήματος Πολιτικής, Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, στο σύνδεσμο εδώ.

Banner Title

Ρώτα την AAEK ανώνυμα