Αλκοόλ

Μέσα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαρτήσεις, προωθούνται δράσεις για τη μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ. Προτεραιότητα μας αλλά και όλης της Ευρώπης είναι η προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της βλάβης που σχετίζεται με την κατανάλωση και την βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα στα παιδιά, στους έφηβους και στους νέους. Τα δύο αυτά σημεία αντιπροσωπεύουν τις κοινές ανησυχίες όλων των κρατών μελών. Στην ομάδα στόχο «νέοι» συμπεριλαμβάνονται το αγέννητο παιδί, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες μέχρι  25 χρονών. Με τον τρόπο διασφαλίζεται η προστασία των παιδιών μέσα από στοχευμένες δράσεις για άτομα κάτω από το νόμιμο όριο ηλικίας για κατανάλωσης αλκοόλ, όπως επίσης και την αντιμετώπιση της επιβλαβούς και επικίνδυνης χρήσης μεταξύ των νέων που βρίσκονται πάνω από το νόμιμο όριο ηλικίας.

Η προσέγγιση αυτή συνάδει επίσης και με τις επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν αναπτύσσεται πλήρως πριν από τα 25 χρόνια, καθιστώντας τα παιδιά και τους νέους ιδιαίτερα ευάλωτους στο αλκοόλ. Η προστασία των νέων από τις βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική, και αυτό απαιτεί την εφαρμογή ενός εύρους δράσεων που να απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες ηλικίας μεταξύ των νέων.

Δείτε τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με τη χρήση και κατάχρηση του αλκοόλ στην Κύπρο, ακολουθώντας το σύνδεσμο


Πρόληψη

Μία αποτελεσματική Στρατηγική Πρόληψης,  οφείλει να στρέψει το βλέμμα τόσο στο άτομο (βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση), όσο και στην κοινωνική διάσταση της χρήσης και των εξαρτητικών συμπεριφορών, για να κατανοήσει κάτω υπό ποιες συνθήκες άτομα κάθε ηλικίας κάνουν χρήση ουσιών, νόμιμων ή παράνομων.

Οι στόχοι μιας Στρατηγικής Πρόληψης που βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση που προτείνει το μοντέλο της Δημόσιας Υγείας, πρέπει να είναι μετρήσιμοι και αποτελεσματικοί και να μειώνουν τις επιπτώσεις των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και τις πιθανότητες ένα άτομο να οδηγηθεί εξαρχής στη χρήση τέτοιων ουσιών και στην εξάρτηση.  Περισσότερα για τη 'Φιλοσοφία της Πρόληψης' στο σύνδεσμο εδώ.

Ενημερωτικό έντυπο "Τι πρέπει να γνωρίζω για το αλκοόλ"

Το ενημερωτικό έντυπο «Τι πρέπει να γνωρίζω για το αλκοόλ»  περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση  αλκοόλ, το αλκοόλ και τη νομοθεσία στην Κύπρο, μύθους και αλήθειες, και  προτροπές  για  υπεύθυνη κατανάλωση, όπως επίσης και αναφορά στα διαθέσιμα θεραπευτικά προγράμματα, είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο.

Ask-4-Alcocheck

Το Ask-4-Alcocheck είναι μια διαδραστική και ενημερωτική εφαρμογή που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη προσωπικής ευθύνης ανάμεσα στους νέους σχετικά με την οδήγηση και την κατανάλωση αλκοόλ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mdl.ask4alcocheck 


Συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη και στην περίοδο θηλασμού

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά μόνιμων σωματικών και νευρογνωστικών ανωμαλιών γνωστών ως φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (FASD), συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων διαγνώσεων συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού (FAS), μερικού FAS και νευροαναπτυξιακής διαταραχής λόγω έκθεσης στο αλκοόλ που επηρεάζει περίπου το 2%-5% των γεννήσεων στις ΗΠΑ και Δυτικές χώρες της Ευρώπης.

Γενική Οδηγία- Σύσταση Δημόσιας Υγείας: Ενώ οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα ερευνητικά στοιχεία που να επισημαίνουν τη σχέση χαμηλής-μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ με αρνητικές συνέπειες για το έμβρυο, οι μελλοντικές μητέρες είναι καλύτερα να αποφεύγουν τη κατανάλωση αλκοόλ πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για αποφυγή όλων των πιθανών κινδύνων. Η ασφαλέστερη επιλογή στην περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, η οποία αποτελεί την επίσημη σύσταση που ενδείκνυται να δίνεται από όλους τους επαγγελματίες, είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και παράλληλα η αποφυγή έκθεσης στο ενεργητικό ή στο παθητικό κάπνισμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού πραγματοποιείται σε διεθνές επίπεδο κάθε χρόνο στις 9 Σεπτεμβρίου. Η ένατη μέρα του ενάτου μήνα του χρόνου, η οποία επιλέγηκε με βάση τους εννέα μήνες κύησης, σκιαγραφεί τις αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με την κατανάλωση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Κατά την ημέρα αυτή, ενισχύονται οι προσπάθειες για ενθάρρυνση της πλήρους αποχής τις κρίσιμες αυτές περιόδους για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού και για αποφυγή όχι μόνο προβλημάτων υγείας του αγέννητου παιδιού και της μητέρας, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων που μπορεί να επιφέρει.

Νοουμένου ότι η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ σημαντική περίοδος στη ζωή της κάθε γυναίκας, το έντυπο «Υγιεινός τρόπος ζωής κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού» αποτελεί ένα σημαντικό οδηγό εάν μια γυναικά είναι έγκυος, σκέφτεται ή προγραμματίζει να αποκτήσει παιδί. Στο έντυπο αυτό μια γυναίκα μπορεί να βρει συμβουλές για το πως μπορεί να προετοιμαστεί και να αποφύγει ουσίες όπως το αλκοόλ και τον καπνό, έτσι ώστε να φροντίσει σωστά τόσο τον εαυτό της όσο και το έμβρυο.

Οι «Κλινικές Κατευθυντήριες Γραμμές» για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του εμβρυϊκού αλκοολισμού και του φάσματος διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού» από την άλλη αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με την χρήση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Οι κατευθύνσεις αυτές αναδεικνύουν μεταξύ άλλων τους παράγοντες επικινδυνότητας σε έγκυες γυναίκες και γυναίκες σε γόνιμη ηλικία, την επίσημη σύσταση δημόσιας υγείας, την κατανόηση του ρόλου των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, καθώς επίσης και τις πρόσφατες επιστημονικά τεκμηριωμένες καλές πρακτικές και παρεμβάσεις για επαρκή στήριξη σε παιδιά και τις οικογένειες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της χρήσης αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με διαταραχή εμβρυϊκού αλκοολισμού.


Νομοθεσία

Πρόταση νόμου που τροποποιεί τον «Περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών» Νόμο ΚΕΦ 144

Μετά την πολύχρονη προσπάθεια για συμπερίληψη των προτεινόμενων εισηγήσεων της ΑΑΕΚ για τη συμπερίληψη μέτρων που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας και προάγουν την προστασία της δημόσια υγείας και την ασφάλεια των παιδιών, εγκρίθηκε η πρόταση νόμου του κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και του κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, βουλευτή της Αλληλεγύης,  από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων που τροποποιεί τον «Περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών ΚΕΦ 144» Νόμο.

Ανάμεσα στα μέτρα που υιοθετήθηκαν συμπεριλήφθηκαν και οι πιο κάτω εισηγήσεις της ΑΑΕΚ:

 • αλλαγή του ορίου ηλικίας πρόσβασης και κατανάλωσης του αλκοόλ από 17 στα 18 χρόνια.
 • επιβολή πιο αποτρεπτικών ποινών σε περίπτωση πώλησης σε άτομα κάτω του ορίου ηλικίας που προνοεί ο νόμος
 • ερμηνεία της μέθης και ενσωμάτωσης της στην εκπαίδευση της υπεύθυνης πώλησης
 • ανάπτυξη ενός έγκυρου και ξεκάθαρου συστήματος ελέγχου (μέσω επίδειξης ταυτότητας)

Μείωση της Βλάβης

Η ΑΑΕΚ επιχορηγεί δύο προγράμματα μείωσης της βλάβης που στόχο έχουν την παροχή παρεμβάσεων για μείωση των κινδύνων/βλάβης από χρήση νόμιμων και παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών των συμμετεχόντων σε φεστιβάλ και χώρους νυχτερινής διασκέδασης.

Το πρόγραμμα Orange Bubble που εφαρμόζει το ΚΕΝΘΕΑ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει τους πιο κάτω επιμέρους στόχους.

 • Εντοπισμός και εκπαίδευση εθελοντών σε καλές πρακτικές μείωσης της βλάβης και παροχή πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών λόγω υπερβολικής χρήσης αλκοόλ ή και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών.
 • Συμμετοχή της ομάδας εθελοντών σε φεστιβάλ για εφαρμογή παρεμβάσεων μείωσης της βλάβης
 • Δημιουργία χώρου χαλάρωσης σε φεστιβάλ για εφαρμογή των παρεμβάσεων μείωσης της βλάβης
 • Εκπαίδευση διοργανωτών φεστιβάλ σε προληπτικές παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης και κινητοποίησή τους για συμμετοχή της ομάδας εθελοντών στα φεστιβάλ 
 • Κινητοποίηση διοργανωτών φεστιβάλ και ιδιοκτητών χώρων διασκέδασης για χρήση προληπτικών και παρεμβάσεων μείωσης της βλάβης όπως: την τοποθέτηση ασθενοφόρου σε κεντρικές πλατείες και χώρους φεστιβάλ για αντιμετώπιση αρνητικών συνεπειών λόγω χρήσης ή και άλλης ιατρικής φροντίδας.
 • Συνεργασία με τις τοπικές αρχές για επιβολή της νομοθεσίας π.χ. για ελέγχους εισόδου σε υποστατικά και κατανάλωσης αλκοόλ σε άτομα κάτω των 17 ετών.
 • Εκπαίδευση πωλητών αλκοόλ σε θέματα ασφαλούς πώλησης και χρήσης  και τις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ και άλλων ουσιών κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης.
 • Ανάπτυξη πλατφόρμας μέσω της οποίας θα προωθούνται μηνύματα  ασφαλούς νυχτερινής διασκέδασης, μείωσης της βλάβης και αυτοελέγχου στην ομάδα στόχου των νεαρών συμμετεχόντων σε φεστιβάλ/χώρους νυχτερινής διασκέδασης αλλά και για την προώθηση των στόχων και αναγκών του προγράμματος στους νέους.

Θεραπεία

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης με το αλκοόλ μπορούν να αποταθούν είτε στο 1402 για ενημέρωση και παραπομπή σε εγκεκριμένα θεραπευτικά  προγράμματα ή να αποταθούν οι ίδιοι σε προγράμματα που συμπεριλαμβάνονται στον οδηγό υπηρεσιών θεραπείας για τις παράνομες ουσίες, το αλκοόλ και την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Ενδεικτικά τα προγράμματα που αφορούν κυρίως  θεραπεία για το αλκοόλ είναι η Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων ΘΕΜΕΑ (22603267, 22603071) όπου προσφέρονται προγράμματα εξωτερικής και εσωτερικής διαμονής με δωρεάν χρέωση, όπως επίσης και τα προγράμματα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης «ΒΗΜΑ ΜΕ ΒΗΜΑ» της Κλινικής Βερεσιέ με κάποια χρέωση.

Για το πρωτόκολλο του Δείκτη αίτησης θεραπείας για το αλκοόλ ακολουθήστε το σύνδεσμο εδώ. 

Banner Title

Ρώτα την AAEK ανώνυμα