Ανακοίνωση Τύπου 1η Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Σαράντα χρόνια από τη μέρα που έχουν αναφερθεί τα πρώτα κρούσματα του HIV, ο ιός εξακολουθεί να αποτελεί ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Η ενέσιμη χρήση παράνομων ουσιών εξακολουθεί να είναι σημαντική οδός μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, μεταξύ άλλων των ιών του HIV και της Ηπατίτιδας Γ.

Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης (ΕΚΤΕΠΝ) της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), το 2020 αναφέρθηκαν δύο θετικά κρούσματα HIV, με βάση επιβεβαιωμένες εργαστηριακές αναλύσεις. Με βάση όμως τις αυτοαναφορές, εννέα χρήστες ενέσιμων ουσιών ανέφεραν ότι είναι θετικοί στον HIV. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι εξ’ αυτών, 6 από τις περιπτώσεις θετικών στον HIV αφορούσαν χρήστες οπιοειδών, 2 χρήστες μεθαμφεταμίνης και ένα χρήστη κάνναβης.

Ωστόσο, η πραγματική αναλογία των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση και εκτιμάται ότι είναι θετικοί στο HIV αναμένεται να είναι ακόμα ψηλότερη, αφού μεγάλος αριθμός αυτών των ατόμων δεν εξετάζεται. 

Στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028, η ΑΑΕΚ προωθεί πολλές δράσεις με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων....Περισσότερα στην ανακοίνωση τύπου της ΑΑΕΚ.

Banner Title

Ρώτα την AAEK ανώνυμα