Παγκόσμια Ημέρα για την Ηπατίτιδα 28η Ιουλίου 2020

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών αυτών λοιμώξεων.

Η Ηπατίτιδα είναι ένας γενικός όρος για ασθένειες που οφείλονται σε φλεγμονή του ήπατος, δηλαδή στο συκώτι, από διάφορες αιτιολογίες. Η ηπατίτιδα διαχωρίζεται συνήθως σε οξεία και χρόνια, και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιούς που προσβάλλουν ειδικά το συκώτι προκαλώντας αντίστοιχους τύπους ηπατίτιδας -π.χ. ηπατίτιδα τύπου Β ή τύπου A κ.λπ., όμως μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια. Η πάθηση μπορεί να να μην προκαλεί κανένα έντονο σύμπτωμα ή αντίθετα να είναι πολύ απότομη, οπότε ο ασθενής χρειάζεται πια μεταμόσχευση ήπατος.  Σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ο κίνδυνος μόλυνσης π.χ. από εσφαλμένες πρακτικές χρήσης όπως την κοινή χρήση συρίγγων, είναι μεγαλύτερος.

Η ΑΑΕΚ έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στην παραχώρηση ειδικών διαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) στα θεραπευτικά προγράμματα όπου προσεγγίζουν χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ούτως ώστε να γίνονται εξετάσεις για HIV, Ηπατίτιδα Β και Ηπατίτιδα Γ. Οι στόχοι του προγράμματος συμπεριλαμβάνουν:

  • Βελτίωση της γενικότερης υγείας του ατόμου και διασφάλιση της δημόσιας υγείας
  • Αύξηση προσβασιμότητας στις εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα
  • Αύξηση προσβασιμότητας των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με Ηπατίτιδα Β- Γ ή/και HIV στην κατάλληλη θεραπεία
  • Ενθάρρυνση για εμβολιασμό για Ηπατίτιδα Α και Β
  • Αύξηση προσβασιμότητας σε συμβουλευτική και ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών
  • Βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των λοιμώξεων ανάμεσα στο συγκεκριμένο πληθυσμό.

Βασική αρχή στην εφαρμογή της δράσης είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εξέταση θα είναι πάντοτε δωρεάν, εθελοντική, εμπιστευτική και ανώνυμη και το άτομο θα ενημερώνεται σχετικά πριν την εξέταση και να δίνει τη συγκατάθεση του. Μετά την εξέταση το άτομο θα συνδέεται με τις ανάλογες υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και φροντίδας. 

Η εξέταση με τα ειδικά διαγνωστικά τεστ και η συμβουλευτική θα προτείνεται στα πλαίσια του θεραπευτικού προγράμματος σε όλα τα άτομα που το προσεγγίζουν, ως μέρος της φροντίδας που παρέχεται, και θα προϋποθέτει την εθελοντική συμμετοχή του ατόμου και στη βάση τήρησης της εμπιστευτικότητας.  Στόχος είναι η δράση να εφαρμοστεί από επιλεγμένα θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν στην Κύπρο στον τομέα της ουσιοεξάρτησης και έρχονται σε επαφή με χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, τόσο στον κρατικό όσο και στον μη- κυβερνητικό (ΜΚΟ) και ιδιωτικό τομέα.

Τα συγκεκριμένα τεστ πληρούν τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και χρησιμοποιούνται ήδη από πολλούς ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην εξέταση μολυσματικών ασθενειών σε επίπεδο κοινότητας, όπως η «Θετική Φωνή» στην Ελλάδα, η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, το CYCheckpoint και το Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS (ΚΥΦΑ) στην Κύπρο. Πρόκειται για μία γρήγορη εξέταση ελέγχου (με το τσίμπημα στο δάκτυλο) ως προς τις συγκεκριμένες μολυσματικές ασθένειες που στην περίπτωση αντιδρώντος αποτελέσματος παραπέμπονται για επιβεβαιωτικές εξετάσεις στη βάση της υφιστάμενης πρακτικής που ακολουθείται στα ειδικά κέντρα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Το πλεονέκτημα αυτού του εργαλείου είναι η ένδειξη του αποτελέσματος εντός μερικών λεπτών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 22442969.

Πιο κάτω υπάρχουν τα διαθέσιμα Κέντρα που παρέχουν εξέταση για τις Ηπατίτιδες:

ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: 24800343

ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ: 25801469

ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΦΟΥ: 26803129

ΗΠΑΤΟΛΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: 22603562

Για την Παγκόσμια Έκθεση 2019 ακολουθείστε το σύνδεσμο εδώ.

Ρώτα την AAEK ανώνυμα

Οι εκδηλώσεις μας