Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Υπερβολική Δόση, 31 Αυγούστου 2021

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, φωτίζουν απόψε συμβολικά την Πλατεία Ελευθερίας στο χρώμα λιλά, στο χρώμα της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών, εις μνήμη όλων όσων έχουν χάσει την ζωή τους από αυτή την αιτία, και εις αναγνώριση της θλίψης και απώλειας που βιώνουν οι οικογένειες και φίλοι τους.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA, 2021) το 2019 καταγράφηκαν 5141 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι οφείλονταν στη χρήση μίας ή πολλαπλών ουσιών, αριθμός αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2018. Στα πλείστα των θανατηφόρων περιστατικών που οφείλονται σε υπερβολική δόση (76%) ανιχνεύονται οπιοειδή, κυρίως ηρωίνη, συχνά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ/ ΕΚΤΕΠΝ, από το έτος 2004, έχουν καταγραφεί 300 θάνατοι σχετιζόμενοι με τα ναρκωτικά, εκ των οποίων οι 150 οφείλονταν σε υπερβολική δόση. Περισσότερα στην ανακοίνωση τύπου της ΑΑΕΚ στο σύνδεσμο εδώ.

Banner Title

Ρώτα την AAEK ανώνυμα