15/02/2018 - Νομοθεσία που αφορά στο νάρκοτεστ

Η Αρχή αντιμετώπισης εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), έχει σκοπό μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους ίδιους τους χρήστες αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.

Το Νάρκοτεστ έχει υιοθετηθεί σαν τέτοιο μέτρο το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην μείωση των δυστυχημάτων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Από το 2014 μέχρι και το 2016 στην Κύπρο καταγράφηκαν 17 θανάτοι από οδικά δυστυχήματα στα οποία ανιχνευθήκαν παράνομες ουσίες στους οδηγούς. Συγκεκριμένα, για το έτος  2014, δύο θάνατοι για το  2015 εννέα θάνατοι και για το 2016 πέντε θάνατοι.  

Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν θα εξετάζει θέμα χρήσης ή εμπορίας αλλά θα εξετάζει ΜΟΝΟ την οδήγηση μετά την χρήση Ναρκωτικών ουσιών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

13/02/2018 - Πιλοτικό Πρόγραμμα ΕΝΤΑΞΗ

Η Μονάδα Κατάρτισης και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου AAEK εφαρμόζουν το Πιλοτικό Πρόγραμμα ΕΝΤΑΞΗ.

Στόχος Προγράμματος: Η ανάπτυξη πιλοτικής υπηρεσίας κοινωνικής επανένταξης στην οποία θα παραπέμπονται άτομα που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπιζαν στο παρελθόν προβλήματα με την ουσιοεξάρτησης, από όλες τις κρατικές και μη κρατικές υπηρεσίες, καθώς και ιδιωτικές υπηρεσίες ή/και παράλληλα με την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

Περίοδος Υλοποίησης: Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2018

Στάδια Υλοποίησης Προγράμματος:

  • Εκτίμηση ατομικών αναγκών και ενδιαφερόντων που συμβάλλουν στην κοινωνική επανένταξη ατόμων
  • Παροχή συμβουλευτικής σε θέματα κατάρτισης και εργασίας
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή γενικού προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 50 ωρών
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων τεχνικής κατάρτισης διάρκειας 70 ωρών για τρείς διαφορετικές εξειδικεύσεις
  • Τοποθέτηση σε επιχειρήσεις για πρακτική εξάσκηση και παρακολούθηση

Αριθμός συμμετεχόντων: Το πρόγραμμα αναμένεται να παράσχει υπηρεσίες σε 50 τουλάχιστον άτομα από όλη την Κύπρο

Περισσότερες πληροφορίες: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποτείνεστε στη Μονάδα Κατάρτισης και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις Ελένη Γκούρλα, τηλ. 22842574, email: gourla.e@unic.ac.cy και Νικολέττα Κυριάκου, τηλ. 22842500.

12/02/2018 - Έναρξη υποβολής προτάσεων για επιχορήγηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τις παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ 2018

Η Αρχή Αντιμετώπισης Κύπρου, ως η Αρμόδια Αρχή του Κράτους για τις εξαρτήσεις τόσο στις παράνομες όσο και τις νόμιμες ουσίες καθώς και την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, δέχεται προτάσεις για την οικονομική επιχορήγηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τις παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ, για το έτος 2018. Σημειώνεται ότι γίνεται αποδεκτή μόνο η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών. Για αποστολή των εντύπων παρακαλούμε όπως χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση info@naac.org.cy.

Τελευταία ημερομηνία υποβολής, η 30η Μαρτίου 2018, μέχρι τις 12:00μ.

Τα σχετικά έντυπα είναι διαθέσιμα στον πιο κάτω σύνδεσμο   

26/01/2018 - Παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια: Υποβολή θεραπευτικών προγραμμάτων στην ΑΑΕΚ προς έγκριση

Σε συνέχεια της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ΑΑΕΚ οι οποίες περιλαμβάνουν πέρα από τις εξαρτήσεις τόσο στις παράνομες όσο και στις νόμιμες ουσίες και την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, παρακαλούμε θερμά όπως υποβάλετε προς έγκριση τα θεραπευτικά προγράμματα του φορέα σας, τα οποία παρέχουν θεραπεία σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια

Το σχετικό έντυπο είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

24/01/2018 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 2018-2020

Αγαπητοί Συνεργάτες του Δικτύου Πρόληψης,

Νοουμένου ότι η έγκριση προγραμμάτων που εφαρμόζονται στον τομέα πρόληψης έληξε με το πέρας του 2017, παρακαλείστε όπως υποβάλετε  εκ νέου τα προγράμματα πρόληψης για σχετική έγκριση για την περίοδο 2018-2020. Ενημερώνεστε ότι η έγκριση από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου αποτελεί προϋπόθεση για λειτουργία των εν λόγω προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για την σχετική αίτηση.

Δείτε επίσης κατάλογο με τα προγράμματα πρόληψης που έχουν επιχορηγηθεί από την ΑΑΕΚ  για το 2018 μέσω της διαδικασίας προκηρύξεων προτάσεων.