Συχνές Ερωτήσεις

Η κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μια σύνθετη πρόκληση. Αν και ο απόλυτος αριθμός των ατόμων με σοβαρό πρόβλημα εξάρτησης είναι μικρός (συγκριτικά με άλλες νόσους), η κατάχρησή τους επηρεάζει πολύ περισσότερους, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειάς τους, των φίλων τους, των κοινοτήτων στις οποίες διαβιούν και της κοινωνίας συνολικά.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις αναφορικά με την εξάρτηση, καθώς και τις αρμοδιότητες και υπηρεσίες του ΑΣΚ.

Αν επιθυμείτε να απευθύνετε ερωτήσεις ειδικά για τη θεραπεία της εξάρτησης, μπορείτε να επισκέπτεστε το www.asknow.org.cy, το οποίο εκτός από την ενότητα των συχνών ερωτήσεων σας δίνει τη δυνατότητα να ρωτήσετε απευθείας ανώνυμα έναν ειδικό (ιατρό, ψυχίατρο, ψυχολόγο) για το θέμα που σας απασχολεί.

Τι είναι η θεραπεία εξάρτησης;
Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία για την εξάρτηση;
Ποιος θεωρείται «τυπικός» χρήστης ναρκωτικών ουσιών;
Γιατί πρέπει να παρέχεται θεραπεία στα εξαρτημένα άτομα;
Γιατί τα εξαρτημένα άτομα χρειάζονται θεραπεία, γιατί δεν μπορούν να «καθαρίσουν» μόνα τους;
Γιατί δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους περισσότεροι;
Τι κάνει το ΑΣΚ για όσους είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικά αλλά δεν λαμβάνουν θεραπεία;
Οι νόμιμες ουσίες (κωδεινούχα παυσίπονα) όπως και άλλες Μη Συνταγογραφούμενες Θεραπείες προκαλούν επίσης σημαντικό πρόβλημα εξάρτησης – τι κάνει το ΑΣΚ για αυτό;
Το αλκοόλ και η εξάρτηση από αυτό είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα – το ΑΣΚ κάνει ή σχεδιάζει κάτι για την αντιμετώπισή του;